DRIFTEN VÅR

 

Vi driver med jordbær, frilandsgris, bjørkeved og juletrær.

Vi begynte med jordbær i 2001. Da hadde vi 14 daa med sortene korona og senga sengana. Korona har vært vår hovedsort i 20 år p.g.a. sin gode smak og søte bær. Korona har utfordringer med overmodne bær som blir små utover i sesongen. Butikkene etterspør større og mer holdbare bær. Vi har derfor valgt å selge korona kun fra gårdsutsalget, og tilby andre sorter til butikk. Butikksortene er sonata, saga, frida og faith (sen sort). Vi har nå 80 daa i bæring, hvorav 70 daa på friland og 10 da i tunell. I tillegg har vi 25-30 daa nyplanting hvert år. I tunellene starter høsting gjerne i første halvdel av juni. De seine sortene kan vi høste til begynnelsen av august. Vi selger ferdigplukkede bær i kasser og løse kurver fra Borgestad Gård fra St. Hans og ut juli. Norge har trolig verdens beste jordbær! Det forholdsvis kalde klimaet gir en perfekt aroma. Sesongen er kort så man må virkelig nyte denne tida.

 

I 1987 erstattet Erik sauen med ammeku. Dyrevelferd har alltid stått i høysetet så dyrene gikk fritt hele året og hadde rikelig med tilgang på næringsrikt fôr og friskt vann. Fra mai til oktober koste ku og kalv seg sammen på Borgestadsletta ved alléen. Vinterstid lå dyra inne på tørr halm, og de hadde anledning til å ”spise ute” når det måtte passe. Dietten bestod av gras, høy, halm, kraftfôr, mineraler og vitaminer. I 2013 solgte vi kuene og inngikk avtale om å kjøpe tilbake kalvene våre når de var 6 mnd. Vi foret de frem til de var 1,5 år gamle. Fremføring av kalv drev vi med fra 2013-2018. I 2019 valgte vi å inngå samarbeid med en produsent på Sørlandet som driver på samme måte som vi har drevet i alle år. Dvs. han har høyt fokus på dyrevelferd, har kjøttferase, og slakter oksene når de er 1,5 år gamle. Kjøttet blir oppdelt, merket og mørnet på samme måte som tidligere. Vi kan dermed fortsatt tilby kvalitetskjøtt av storfe til våre private kunder.

 

Grisene på Borgestad Gård lever et fritt og fint liv. De elsker å rote i jorda og tar gjerne et sølebad etter en regnskur. Hvis sola steker, legger de seg i ei lun skyggebu. Grisene trives godt sammen. De ligger ofte i en stor flokk og sover tett inntil hverandre. Grisene får en allsidig diett bestående av grønnsaker, frukt, bær, sopp, urter, brød og melk. I tillegg har de tilgang på friskt vann og kraftfôr med mineraler og vitaminer. På sommeren får de servert jordbær som dessert noen dager. De spiser også eikenøtter som setter en fin smak på kjøttet. Mange mener at verdens beste spekeskinke kommer fra sørvest Spania. Her spiser de mørke grisene også eikenøtter. Gris fra Parma får bl.a. myse fra parmesanost. Griser elsker sopp. I Italia ble grisen tidligere brukt for å finne den eksklusive Trøffel-soppen. Våre griser er av rasen Noroc. Noroc er bedre kjent som edelgris, og er blanding av Duroc, Landsvin og Yorkshire. Unik kjøttsmak påvirkes av variert kosthold, frihet og lykke!