Steke indrefilet

Av Espen Byrjall

Et kjøttstykke av god kvalitet står veldig ofte godt alene og det er også tilfelle med dette stykke indrefilet av charolais okse fra Borgestad Gård.

Denne gangen var det stekingen som var i sentrum og jeg tempererte kjøttet i 4 timer før jeg satte i gang. Kjøttet krydres godt med salt og grovkvernet pepper fra pepperkvern.

Rødvinssaus
1. Skrell charlottløk, og finhakk den. Fres i en liten kjele med litt olje.
2. Hell på 1 flaske rødvin, og kok inn til det er 1/4 del igjen, dette tar minst 40 minutter.
3. Tilsett 5 dl kraft og kok det inn til halv mengde, ca. 15 minutter. Sil sausen.
4. Rør inn litt kaldt smør. Smak til med salt og pepper.

Stek kjøttet på sterk varme med litt solsikkeolje. Brun hele stykket og sett ned varmen. Legg en god klatt meierismør i panna og fortsett stekingen. Smøret skal boble og du tar en skje og øser smøret over kjøttet. Forsett slik med jevne mellomrom til kjøttet har 58 grader i kjernen.
Da er det rosa og medium slik som bildet viser. Her må du anpasse til dine ønsker, men kjøtt av god kvalitet skal ikke gjennomstekes. Max 60 grader etter min smak. Bruk steketermometer.

Valgte å frese noen enkle grønnsaker som tilbehør. Kuttet opp paprika, rødløk og purre. Lot det surre 3 min før lagt på tallerken. Synes ofte det kan være godt med ris til en god biff, da den ikke stjeler oppmerksomheten fra hovedpersonen i retten, nemlig indrefileten.
Voila